Hela Sveriges stugsajt

Allt om Sälen

Den Ultimata Guiden – Alla de bästa sidorna i Sälen.
Allt på samma sida. Alltid nära till hands. Ständigt uppdaterad!

Hyra en stuga i Sälen fjällen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället till skidsemestern, oavsett slalom i backen eller längskidor

Allt du behöver för att planera semestern och även använda som snabb-guide under resan

Sälen är kanske Sveriges mest populära skidområde som ligger i västra Dalarna mot gränsen till Norge. Det finns sju anläggningar i olika storlekar; Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället samt Stöten, Kläppen och Näsfjället. Det klassiska Sälen för fjällsemestern är kanske Högfjället med sitt anrika hotell Högfjällshotellet, och de barnvänliga Lindvallen och Hundfjället, samt Tandådalen som kanske också tilltalar de som söker lite mer avancerad åkning. Alla dessa fyra skidanläggningar ligger i närheten av varandra och drivs av SkiStar.

Vad är inte mysigare än att hyra en stuga med öppen spis som ligger på fjället där man kan välja om man ska åka slalom eller snowboard hela dagen med After Ski efteråt och därefter en bastu, eller kanske bara gå utanför dörren för att åka ett pass längdskidor med en varm choklad på Gammelgården efteråt. Sälen är ett paradis som ligger många varmt om hjärtat. De flesta åker en vecka men det har även blivit populärt att åka en weekend eller långweekend. Påsk och sportlov är det mest eftertraktade perioderna, samt Jul och nyår på vintern. Men också sommaren har mycket att erbjuda på fjällen.

I Sälen behöver man aldrig ha tråkigt. Förutom det självklara med skidåkning i fantastiska backar som är anpassade till alla i familjen, så finns det en uppsjö av restauranger, affärer, shower, konserter med kända artister och nöjen till tusen och annan kultur. På dagarna kan man åka hundsläde, hyra en snöskoter eller vandra. Eller varför inte bara vara och njuta av ledighet med familjen. Det finns något för alla. Och det fina är att det är ni som bestämmer.

En annan fördel med Sälen är att det ligger ett stenkast från underbara Trysil i Norge som bjuder på ännu fler och längre skidbackar. Perfekt för hela familjen, inte minst barnen. Man kan ju undra hur man ska kunna hinna med allt skoj. Boka i tid och ta dig tid.

Boenden i Sälen

Det finns massvis med mysiga fjällstugor att hyra men det finns också andra boenden såsom lägenheter eller hotell i Sälen. Här har vi samlat allt så du kan boka boende redan nu.

Restauranger och Krogar

Oavsett om du vill ta en korv i backen, gå på After Ski, äta nygräddade våfflor, beställa en pizza eller gå på krogen så kan du här få en bra överblick av alla matställen i Sälen.

Aktiviteter och Sevärdheter

När det är dags för paus från skidåkandet så finns det mycket annat att göra. Kanske bada i Experium eller hyra en skoter? Det finns gott om äventyr i Sälen, även på sommaren.

Butiker och Service

Om du behöver ta en taxi hem från krogen, köpa ny skidutrustning, hyra skidor eller ta skidlektioner så har vi samlat butikerna och serviceställena i Sälen här nedan.

Generella sidor om Sälen

Använd nedan sidor för att få ytterligare information om Sälen, eller kanske bara titta på webbkamerorna för att se vädret och om det finns snö (och folk) i backarna just nu.

Kartan visar var i Sälen finns Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället, Stöten, Kläppen och Sälen by

Om du har tips på någon annan bra sida i Sälen som vi bör lägga till här, kontakta oss.

Här kommer mer information om anläggningarna och dess pistkartor:

Lindvallen

Lindvallen är kanske ett av de mest populära resmålen i Sälen och perfekt för barnfamiljen. Högfjället ligger inte långt därifrån och tillsammans delar de på totalt 51 nedfarter och 48 liftar. Det finns ett stort barnområde med knappliftar och Lindvallen har dessutom en av Europas största skidskolor, så perfekt för nybörjaren. Men det finns också många fina backar för den lite mer erfarne. Sen finns massvis med mysiga restauranger och nöjesfält såsom Experium där man kan bada, surfa, relaxa på spa, gå på bio eller bowla om man är sugen på att göra något annat än att åka skidor en dag och ändå få ut underhållning på högsta nivå.

Pistkarta Lindvallen

Högfjället

Högfjället är ett av de minsta områdena i Sälen men sammankopplingen med Lindvallen gör att utbudet är stort. De breda backarna i Högfjället passar hela familjen och ligger nära till hands. Här finns också Sälens högfjällshotell sedan nästan 80 år som är packat med nöjen i alla dess former. Dess afterski är en klassiker och på kvällen kan man njuta i pianobaren eller till livemusik och dans, för att inte tala om all denna goda mat i dess restauranger. Dessutom finns det mataffär, skidaffär och mycket annat.

Pistkarta Högfjället

Tandådalen

Tandådalen är den anläggning med de flesta svarta backarna i Sälen och har numera SuperPark som är en av Sveriges största parker. Det är det område som ger mer till den som vill ha lite större utmaningar, men även skidbackar som är snällare för den som vill. Du kan stanna till och äta medtagen mat i backen medans andra åker förbi eller njuta av någon av dess restauranger, och den kända afterskin med livemusik. Du kan dessutom ta dig till Hundfjället med lift från Tandådalen, och tillsammans har de 54 nedfarter och 36 liftar.

Pistkarta Tandådalen

Hundfjället

Hundfjället har varierande och långa skidbackar, allt från barnbackar som Trollskogen till den ökände och fruktade Väggen som är precis lika brant som det låter som. Hundfjället bjuder på många härliga backar med fin skog och blandad åkning. Den längsta backen är 1200 meter. Högst upp på Hundfjället finns dessutom en topprestaurang som heter Lyktan, och dit tar man sig med 8-stolsliften E8:an som var Sveriges första. Eftersom Hundfjället är sammankopplat med Tandådalen så kan man enkelt ta sig emellan de två på skidor med lift.

Pistkarta Hundfjället

Stöten

Stöten ligger ca 4 mil norr om de övriga. Där finns det 32 pister och 18 liftar. Här finns också den längsta nedfarten som heter Mormors Störtlopp och är på 2600 meter. Namnet Stöten kommer från berget Granfjällsstöten som den ligger på. Här finns det massor av restauranger och barer, skidskolor och skiduthyrning, butiker, bad, bowling och spa. För den som föredrar längskidor finns det tre olika längdskidspår varav ett är belyst för kvällsåkning.

Pistkarta Stöten

Kläppen

Kläppen ligger ca 2 mil söder om huvudskidområdet i Sälen. Här finns det 34 nedfarter och 21 liftar. De flesta pisterna är gröna med det finns en del blåa, röda och svarta samt 4 snowparks (bäst i Sverige). Den längsta nedfarten är 3000 meter lång. Här finns också fyra olika längdskidspår som tillsammans är 36 km.

Pistkarta Kläppen

Näsfjället

Näsfjället ligger ca 4 mil norr om Sälen och är den nordligaste av dem alla. Det är också 4 mil till både Trysil i Norge och Idre. Perfekt om man tycker om Sälen som det var förr. Här finns det kanske lite mindre folk och mer natur. Totalt finns det 11 nedfarter och drygt 15 km med längdskidspår på Näsfjället. Kom och njut!

Pistkarta Näsfjället

Föregående område:
Siljansområdet

Nästa område:
Åre