Hela Sveriges stugsajt

Allt om Siljansområdet

Den Ultimata Guiden – Alla de bästa sidorna runt Siljan.
Allt på samma sida. Alltid nära till hands. Ständigt uppdaterad!

Hyr en trevlig stuga i Siljanområdets Leksand, Rättvik, Mora eller Orsa

Allt du behöver för att planera semestern och även använda som snabb-guide under resan

Siljansbygden ligger i Dalarna och det är området runt den underbara sjön Siljan samt Orsasjön. Några av de fina turistmålen i området är Leksand, Rättvik, Mora och Orsa, men också Sollerön och Skattungen ingår i detta turistområde samt det bedårande Gesunda.

Det sägs att Siljan bildades av ett meteoritnedslag för länge länge sedan. Siljansringen som kratern kallas är den största kända nedslagsplatsen i Europa. Resultatet en si och så där 365 miljoner år senare är en otrolig natur och landskap för friluftsliv både sommar och vinter. Det kryllar av vandringsleder, cykelleder och skidspår. Du kommer passera fäbodar, hälsobrunnar, friluftsbad, fiskeställen och fantastiska vyer. Hundratusentals turister söker sig hit varje år.

Bäst är naturligtvis att hyra en stuga runt Siljan och därifrån utforska dess läckerheter dag för dag, eller kanske bara koppla av och njuta av stillheten i denna idyll. Orterna Leksand, Rättvik, Mora och Orsa i sig är alla värda sina besök. Några av de andra besöksmålen som står till ditt förfogande är Tällberg, Dalhalla, Tomteland, Sommarland, Orsa Björnpark och Classic Car Week. Alltså inte bara att få se den store Kalle Moraeus. Många väljer likaså att boka boende i närheten och i samband med Vasaloppet som går från Sälen och i mål i Mora.

Så aktiviteter och evenemang finns det gott om, året runt. På vintern kan man åka längdskidor, slalom eller långfärdsskridskor. På sommarn kan man som tidigare sagt vandra, cykla eller rida runt Siljan. Kan du se dig själv på bilden ovan? Så både midsommar och jul kan vara något i detta underbara område av Sverige. Utforska och hitta er egna lilla oas.

Boenden runt Siljan

Om du vill åka runt Siljan så kan du hyra en stuga eller stanna vid ett hotell, vandrarhem, camping, ett härligt bed and breakfast eller annat boende för att sedan utforska Siljans alla pärlor (se nedan).

Restauranger och Krogar

Dalarna känt för sitt knäckebröd och goda mat. Många av de fina hotellen i Siljansbygden har även restauranger till en mindre eller större skala. En del har öppet året runt, se hemsidorna.

Aktiviteter och Sevärdheter

Det finns otroligt mycket att göra runt Siljan både sommar och vinter. Konst, golf, äventyr och vildmark är bara ett urval. Glöm inte spana in alla aktuella turist evenemang.

Butiker och Service

Det finns gott om hantverk och matverk Siljan runt. Besök en mysig gård och köp lokalt. Om man inte kan rådfråga Kalle Moraeus direkt så finns det bästa här nedan.

Generella sidor om Siljansområdet

Använd nedan sidor för att få ytterligare information om Siljansbygden oavsett om du tillfälligt ska besöka som turist eller bosätta dig permanent i denna underbara del av Sverige.

Kartan visar var runt Siljan finns Leksand, Rättvik, Mora, Orsa, Tällberg, Siljansnäs och Gesunda

Om du har tips på någon annan bra sida runt Siljan som vi bör lägga till här, kontakta oss.

Föregående område:
Tiveden

Nästa område:
Sälen

Egna erfarenheter? Skriv in en reseberättelse eller dina tips här, eller på Facebook: