Hela Sveriges stugsajt

Allt om Glasriket i Småland

Den Ultimata Guiden – Alla de bästa sidorna i Glasriket i Småland.
Allt på samma sida. Alltid nära till hands. Ständigt uppdaterad!

Massvis med stugor i Småland och glasriket att hyra, antingen via stugförmedling eller direkt på Internet direkt av uthyrarna

Allt du behöver för att planera semestern och även använda som snabb-guide under resan

Småland är ett av det största landskapen i Sverige och det kan man förstå när man inser allt som man kan göra där. I Småland finns många vackra orter såsom Jönköping, Växjö, Kalmar och Västervik bland de större och mindre men icke att förglömma pärlor som Värnamo, Oskarshamn, Vetlanda, Eksjö, Älmhult, Vimmerby, Hultsfred och Sävsjö. Man kan förstå att tyskarna älskar småland, med sina stora skogar och små sjöar, röda stugor med vita knutar, och en tystnad och stillhet som får vem som helst att känna livets kärna.

Sverige är som du kanske vet känt internationellt för sin vackra glaskonst, och mycket av den kommer från Småland och vad vi kallar Glasriket. Att blåsa glas är ett hantverk som funnits där sedan 1700-talet. Kosta Boda och Orrefors för att nämna några välkända namn som folk runt hela världen känner till idag. Varje år kommer mer än en miljon besökare till Glasriket, som är ett litet område mellan Kalmar och Växjö, närmare bestämt innefattar det orterna Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge. Ett besök hit är otroligt intressant och givande. Kanske därför återvänder många år efter år. Här kan du köpa dig en klenod.

För den som vill ha lite skoj med barnen, eller om du är ett barn, så finns Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby med både Pippi och Emil, eller varför inte leka cowboy och indian i världens största västernstad High Chaparral utanför Hillerstorp. Och världens största möbelföretag IKEA är från det företagsamma Småland. Behöver man säga mer? Här finns något för alla.

Västervik och dess skärgård är ett annat populärt sommarställe där man kan hyra en stuga inför sommaren eller när som helst på året för den delen. Där finns det gott om fina klippor och öar att tillbringa tid på med familjen, antingen i all lugn och ro eller med aktiviteter och upplevelser eller lite av allt på samma gång fast ändå inte.

Kort och gott, Småland är ett stort område som innehåller det mesta för de flesta. Njut!

Boenden i Glasriket

I Glasriket kan du bo på ett flott hotell eller vandrarhem som ibland har egna restauranger. Eller varför inte hyra en stuga där du bor bra och sköter allt själv som du vill.

Restauranger och Krogar

Det finns flera olika matställen i Glasriket för allas olika smak. Förutom dessa så erbjuder som sagt flera hotell på god mat.

Aktiviteter och Sevärdheter

Förutom alla fina glasbruk och hyttor så finns det en mängd olika aktiviteter inom kultur och sport som är värda att utforska.

Butiker och Service

Småland och Glasriket har många fina gårdsbutiker och det finns mycket konst att shoppa runt bland eller fynda olika typer av produkter till hemmet.

Generella sidor om Glasriket i Småland

Använd nedan sidor för att få ytterligare information om Glasriket.

Kartan visar var Glasriket finns i Småland

Om du har tips på någon annan bra sida i Glasriket som vi bör lägga till här, kontakta oss.

Föregående område:
Österlen

Nästa område:
Tiveden