Hela Sveriges stugsajt

Allt om Österlen

Den Ultimata Guiden – Alla de bästa sidorna på Österlen.
Allt på samma sida. Alltid nära till hands. Ständigt uppdaterad!

Hyra stuga i Österlen eller vacker skånelänga är en härlig semester

Allt du behöver för att planera semestern och även använda som snabb-guide under resan

Upptäck underbara Österlen med sina böljande ängar och pittoreska samhällen. Begreppet Österlen är inte ens hundra år men dess innehåll går långt tillbaks. Var Österlens gräns går har ingen riktigt grepp på men generellt kan man säga att det är sydöstra Skåne där bland annat Kivik, Brösarp, Simrishamn, Kåseberga, Skillinge, Ystad och Tomelilla ingår.

Naturen i Österlen är ryggraden i dess charm, ett paradis för naturnjutare som vill ta del av naturreservatets vandringsleder och friluftsliv för att beundra dess flora och fauna. Det finns ett stort antal olika fågelarter som lockar fågelskådare från när och fjärran.

Österlen lockar även älskare av kultur och konst, med sina många små fina ateljéer med utställningar att förkovra sig i. En av de kändaste företeelserna i Österlen är kanske Kiviks marknad på sommaren. Det finns gott om historia att ta del av, många är slott, fornminnen och museer. Musik också så klart. Efter någon av bygdens alla aktiviteter så kan man njuta av sol och bad på någon strand, exempelvis Sandhammaren, en av Sveriges bästa stränder.

Det bästa med Österlen är kanske bara att vara där; åka runt, gå runt och njuta av atmosfären som ger en otrolig inre energi och harmoni. Dess gårdar, ängar och trädgårdar är en oas av inspiration och glädje, en fröjd för kroppens alla sinnen.

Utbudet av boende är stort men som på många andra populära områden så är det bra att vara ute i god tid. Vad sägs om en charmig Skånelänga, lyxig strandstuga, en mysig stuga eller att bo på en riktig gård ute på landet? Eller en lägenhet i någon av dess större städer. Österlen bjuder på så mycket, att man måste åka dit för att verkligen kunna förstå hur vackert och härligt det är. Alla borde få uppleva denna idyll någon gång i livet.

Boenden på Österlen

På Österlen kan du bo vid havet eller på ute på landet i ett klassiskt hotell eller mysigt Bed & Breakfast. Många boenden har även egna restauranger och även gallerier och andra upplevelser.

I och runt Kivik och Brösarp

I och runt Simrishamn

I och runt Kåseberga och Skillinge

I och runt Ystad

I och runt Tomelilla

Restauranger och Krogar

Maten på Österlen är fantastisk för alla matintresserade. När du har provat nedan matställen så kommer du förstå att det inte är så konstigt att Österlen ofta kallas för Sveriges Provence.

Aktiviteter och Sevärdheter

Det finns massor med sevärdheter på Österlen för den konst- och kulturintresserade. Besök kyrkor, slott, fornminnen, parker, konstnärsateljéer och hantverk vid havet och på landsbygden.

Butiker och Service

Det finns massor av gårdsbutiker på Österlen där du kan finna det mesta, många med egna små mysiga kaféer, loppisar och boenden. Dessa är värda ett besök när ni kommer till Österlen.

Generella sidor om Österlen

Använd nedan sidor för att få ytterligare information om Österlen, eller kanske bara spana in en webbkamera hur det ser ut just nu eller läsa vad som händer.

Kartan visar var på Österlen finns Kivik, Brösarp, Simrishamn, Kåseberga, Skillinge, Ystad och Tomelilla

Föregående område:
Öland

Nästa område:
Småland och Glasriket

Egna erfarenheter? Skriv in en reseberättelse eller dina tips här, eller på Facebook: