Hela Sveriges stugsajt

Allt om Västkusten

Den Ultimata Guiden – Alla de bästa sidorna på Västkusten.
Allt på samma sida. Alltid nära till hands. Ständigt uppdaterad!

Hyr en stuga på västkusten i sommar. Smögen, Göteborgs skärgård eller någon annan ort vid havet

Allt du behöver för att planera semestern och även använda som snabb-guide under resan

Den underbara västkusten i Sverige är unik med sina fina klippor, stränder och öar. Det är ett folkkärt turistmål för semestern och för många är västkusten i Sverige lika med sommar.

Västkusten är ett stort område som innefattar skärgårdskusten vid Bohuslän, Västergötland och Halland. När många tänker på västkusten så det kanske kända turistparadis såsom Hunnebostrand, Smögen, Kungshamn, Lysekil, Grebbestad, Orust eller Tjörn som först dyker upp i tanken. Men faktum är att västkusten har så otroligt många små fina pärlor längs havet.

Om man skulle dela in västkusten i två stora regioner så är de populäraste orterna, från norr till söder – Strömstad, Koster, Grebbestad, Tanumshede, Fjällbacka, Hamburgsund, Sotenäs (med Hunnebostrand, Bovallstrand mm), Smögen, Kungshamn och Fisketången, Bohus-Malmön, Lysekil, Fiskebäckskil, Grundsund, Uddevalla, Ljungskile, Orust, Tjörn, Käringön, Stenungsund, Marstrand och Göteborgs skärgård i den norra delen (de flesta i Bohuslän). Sedan kommer Varberg, Falkenberg, Halmstad, Tylösand, Mellbystrand, Båstad, Torekov och Ängelholm i den södra delen (i Halland).

Det finns många sevärdheter och mycket att göra på västkusten. Njut av havet med båt eller kajak, fiska makrill och krabbor med barnen, ät färsk fisk och skaldjur, besök de små fiskelägena och bryggor och sjöbodar, dess restauranger och krogar. Sola och bada, snorkla i det sköna havet eller varför inte cykla eller vandra. Varje år finns det många tävlingar inom segling och annan sport. Shoppa loss eller spela golf på någon av de fina golfbanorna. Det finns också en mängd museer och utställningar inom konst och kultur. Eller varför inte en romantisk resa med båt till någon av västkustens vackra öar.

Västkusten är till för att upptäckas och det gör man bäst med sina när och kära. Varför inte hyra en stuga vid havet och ta olika dagsturer till dess olika pärlor, eller kanske bara ta det lugnt och inta den underbara naturen tillsammans med en bra bok. Vi hoppas att du njuter av den fantastiska svenska västkusten. Väldigt mysigt också på vintern.

Boenden på Västkusten

Förutom de stugor och lägenheter som du kan hyra på fritiden.se så finns det ett stort utbud av hotell, vandrarhem, bed & breakfast, campingplatser och andra boenden (t.ex. en fyr) på västkusten.

Norra Västkusten

Södra Västkusten

Restauranger och Krogar

Här är en gedigen lista av alla mysiga matställen på västkusten. Dessutom har många av hotellen ovan egna restauranger som är fina och bra. Men bäst är kanske färska räkor vid en klippa eller stranden.

Norra Västkusten

Södra Västkusten

Aktiviteter och Sevärdheter

Västkusten bjuder på många aktiviteter för de som söker fantastisk kultur, skönhet i natur eller spännande äventyr. Vatten, klippor, stränder är genomgående teman för det mesta på västkusten.

Butiker och Service

Det finns många gårdsbutiker med ekologiska självplock eller fina hantverksbodar som är värda att besöka på västkusten. Vi är säkra på att du hittar ditt lokal favoritställe nedan.

Generella sidor om Västkusten

Använd nedan sidor för att få ytterligare information om västkusten oavsett om du ska turista men även funderar på att bosätta dig. Västkusten är ett stort område så här kommer allt.

Kartan visar norra västkusten, dvs främst Bohuslän från Strömstad till Göteborgs skärgård
Kartan visar södra västkusten, dvs främst Halland från Varberg till Ängelholm

Om du har tips på någon annan bra sida om Västkusten som vi bör lägga till här, kontakta oss.

Föregående område:
Lofsdalen

Nästa område:
Stockholms Skärgård